Werken aan Werk

Een belangrijk onderdeel van de integratie van statushouders is het hebben van een baan. Middels een baan kunnen statushouders volwaardig meedraaien in de Nederlandse samenleving en kunnen zij op hun eigen benen staan. Het AVC vindt het belangrijk dat statushouders hiervoor worden gemotiveerd en geactiveerd en dat zij zich bewust zijn van het feit dat het belangrijk is om een gezonde en goede start te maken in de zoektocht naar werk of opleiding.

Het Werken aan Werk Project is een voorbereidingstraject voor statushouders gericht op de Nederlandse arbeidsmarkt. Middels een 10-delig voorbereidingstraject breiden zij hun kennis uit over het volgen van een opleiding in Nederland, de Nederlandse arbeidsmarkt en hoe zij hun eigen kwaliteiten het beste kunnen inzetten. Dit door vooral een realistisch beeld te geven zodat zij een goede overweging te kunnen maken tussen een baan of opleiding.  Het doel van de training is om de stap van nieuwkomer tot aan betaald werk kleiner te maken en statushouders op een juiste wijze te begeleiden met de zoektocht naar een baan of opleiding die bij hen past Het AVC helpt om statushouders de eerste stap te laten zetten door middel van activering en motivering, de tweede stap is aan henzelf.

In deze training maakt men kennis met algemene Nederlandse omgangsvormen en de wijze waarop relevante (overheids-)instellingen functioneren. Het gaat van het nakomen van afspraken tot het omgaan met collega’s op de werkvloer en alles wat daar tussen zit. Tot nu toe hebben we zo’n 155 aanmeldingen gehad waarvan 133 statushouders de training met succes hebben doorlopen, waarvan 100 Eritrees.

De deelnemers worden vanuit de Gemeente Amsterdam met enthousiasme aangemeld. De klantmanagers geven aan dat zij aan hun cliënten (onze deelnemers) merken dat zij meer gemotiveerd zijn om de Nederlandse taal te leren en aan het werk willen. Het maakt inderdaad verschil in motivatie wanneer je beseft wat organisaties of zelfs een heel land van je verwacht. Het is wat Eritreeërs aangeven als “in een roes te hebben geleefd vanaf aankomst tot nu”, wat maakt dat wij ervan overtuigd zijn dat deze training een belangrijk onderdeel is in hun assimilatie en integratie.